Hydro – eller Hydroponics. 

Hydro – eller Hydroponics. 

31. januar 2020 0 Af fbadmin

Ifølge mange producenter er Hydro metoden den mest professionelle metode til dyrkning. Generelt anvendes denne metode i kombination med recirkulations vandsystemer (også kaldet Hydroponic systemer). Ordet, Hydroponic Kommer fra latin, og betyder arbejdende vand. Kort sagt, det er kunsten at dyrke planter uden et traditionelt substrat.

Når de fleste mennesker tænker på hydroponics, tænker de på planter, som er dyrket med deres rødder, suspenderet direkte i vand, uden et gro medium.  Et hydroponics system kunne fx være NFT, DWC, Aeroponics, ebb & flow og dryp systemer, eller i kombination med leca sten eller perlite som bruges til at holde planten stabil imens rødderne vokses nede i vandet.

Hydro er ikke lige så tilgivelig som at gro i et substrat, da der ikke er nogle buffere, samt at rødderne bliver direkte udsat for over/under gødning, eller en for høj eller for lav pH værdi. Der er mange fordele ved hydroponics systemer, en af dem er hurtig vækst. En af ulemperne er at man skal være tilstede.

Traditionelle metoder og information


Den helt traditionelle ”gør det selv” metode består af noget så simpelt som en plastic spand med et låg til, hvor planten er anbragt i et vækstmedium i en net potte, denne er så fastmonteret i spandens låg. Rødderne går fra net potten og ned i det iltede næringsvand. En luftpumpe er tilsluttet til en luftsten også kaldet ”air-stone”, som ilter næringsopløsningen. Hvis dimensionerne mellem luftpumpen og vandspanden harmonerer perfekt som de skal, så tåler plante rødderne en fuldstændig nedsænkning i det iltede næringsvand gennem hele plantens livscyklus. 

Planter absorberer nemlig normalt langt mere ilt direkte gennem luften, end fra ilt igennem rødderne. Hydro kultur får plante rødderne til at absorbere store mængder af ilt, som stimulerer næringsoptaget fra vandet. Dette fører til en hurtig og stabil vækst igennem plantens levetid og dette fører til større udbytte og frugt ved høsten.

Hydro kulturen

I Hydro kulturen er det lidt mere avanceret med pH værdier og måling af gødningstal. Så en god start ville være at skaffe sig en EC pind samt en pH pind, så dette er på plads og man kan sørge for at ens afgrøder har de bedste betingelser i deres nærringsopløsning. Det kræver nemlig at man måler værdier hver dag, og fylder op igen hvis der er brug for det. For at få det helt fulde udbytte, ud af den enkelte afgrøde eller strains genetik, så kræver det at man sætter sig bare en anelse ind i det, at nærer en plante korrekt. Der findes et helt hav af muligheder får måling når det kommer til pH og EC pinde

Nødvendige materialer til et Hydro kultur anlæg:

  • Klima-skærm mod regn (ude), indendørs kræves ventilation til styrkelse af planterne.
  • Spand med låg. Et hul i låget holder net potten oppe, hvis hul-diameteren er mindre end net pottens diameter.
  • Luftpumpe/ Luftslange/ Luftsten (Air stone).
  • Flydende blomsternæring
  • PH-meter (til at måle næringsvandets surhedsgrad)
  • EC-meter (til at måle næringsvandets indhold af næring)
  • Vækstmedium, for eksempel leca, perlit, rockwool eller cocos-fibre.
  • Net-potte
  • Vand og plante